Żywo zabarwione, „otwarte” owocniki

Żywo zabarwione, „otwarte” owocniki (tzw. apotecja) workowca Aleuria aurantia. Jego najbliższymi krewnia-kami są smardze i trufle owocników, zawierających białko, muszą więc pokarm pobierać z „zewnątrz”. Jeśli chodzi o węgiel, grzyby są heterotrofami – potrzebują do życia „gotowych” orga nicznych związków węgla. Znajdują je w ściółce leśnej, która jest bogata w próchnicę i powstaje ze szczątków obumarłych roślin i zwierząt. Grzyby są więc saprofitami, czyli organizmami, które rozwijają się w materiałach butwiejących (gr. sap rós = zgniły).

W zasadzie więc, nie wchodząc w szczegóły, grzyby odżywiają się podobnie jak zwierzęta i człowiek gotowymi, zredukowanymi pokarmami. Z tego powodu nie nadają się do produkcji środków żywności (technologicznie problem traktując), ponieważ zużywają więcej substancji organicznej, niż mogą zmagazynować w swoich owocnikach.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *