ŻYWNOŚCI I KALORIACH

Stara zasada mówi: kto nie pracuje, ten także nie powinien jeść. Jak z wieloma innymi zasadami, i z tą można by dyskutować. Odwróćmy ją jednak i zmieńmy nieco, a wyniknie z tego pewnik nie do podważenia: kto nie je, ten także nie może pracować, nie może istnieć, zginie z głodu. Życie jest możliwe tylko przy regularnym dostarczaniu pożywienia.

Czym jest pożywienie, wyjaśniają przede wszystkim przepisy dotyczące środków żywności. Podają one, jakie powinny i jakie nie mogą być artykuły żywnościowe. Są to jednak tylko formalne przepisy, dotyczące handlu, regulaminów, uchybień, kontroli i mandatów z punktu widzenia biotechniki są one nieprzydatne. Dla ułatwienia spróbujmy w miejsce środków żywności podstawić pojęcie „energia”. Bez dopływu energii życie nie jest możliwe, ponieważ wszystkie procesy życiowe nieustannie zużywają energię. W rzeczywistości chodzi głównie o energię zawartą w środkach żywności, której przyswajanie podtrzymuje procesy życiowe. Można łatwo wykazać, że w artykułach spożywczych rzeczywiście znajduje się energia wystarczy je spalić (oczywiście niektóre trzeba przedtem wysuszyć). Cukier, tłuszcze, także suchy chleb i wysuszone mięso rzeczywiście płoną, gdy się je podpali. Znane jest również przyrządzanie i płonięcie kruszonu. Wiemy oczywiście, że nasze pożywienie zawiera kalorie każdy magazyn ilustrowany podaje od czasu do czasu tabele kalorii, z których czytelnik może ocenić, czy nie pobiera ich nieco więcej, niż potrzebuje (ich nadwyżka zostaje

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *