Wino musujące

Wino musujące, według definicji ustawodawstwa żywnościowego, jest to wino otrzymane w wyniku wtórnej fermentacji po wprowadzeniu do niego drożdży i cukru. Proces ten przebiega w zamkniętych pojemnikach [w przypadku lepszych gatunków win musujących w butelkach (fermentacja butelkowa), w przypadku win średniej jakości – w stalowych zbiornikach].

Wino musujące (szampan) zawiera dlatego nie tylko więcej alkoholu niż wino wyjściowe (do 11%), lecz także wytworzony podczas fermentacji perlisty dwutlenek węgla.

Nie każde oczywiście drożdże można tu zastosować, większość z nich bowiem już przy 6 do 8% alkoholu zawiesza swą działalność, wiele szczepów Saccharomyces cerevisiae daje się jednak przystosować do wyższych stężeń alkoholu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *