Wielostronność bakterii

Nie jest to sprawa prosta, ponieważ wielostronność bakterii jest znacznie większa od wielostronności grzybów, i to zarówno w dobrym, jak i w złym znaczeniu. Byłoby bezmyślnością zaprzeczać, że główna masa wszystkich czynników chorobotwórczych to właśnie bakterie i ich krewniacy w porównaniu z nimi glony, a nawet grzyby są po prostu nieszkodliwe.

Ale bakterie są również organizmami bardzo pożytecznymi. Nie ogranicza się to do bezpośrednich efektów, takich jak proces fermentacji, ale sięga aż do procesu naturalnego krążenia materii i naturalnych układów równowagi, aż do samej „równowagi w naturze”. Musimy stwierdzić, że ta tak często wspominana równowaga jest w decydującej mierze utrzymywana przez bakterie, że jej zakłócenia, które zagrażają naszemu życiu, nie są zawinione przez bakterie, ale przez nas samych, oraz że te zakłócenia można będzie usunąć tylko przy udziale bakterii. Dotyczy to w szczególności najbardziej obecnie palącego problemu – zanieczyszczenia i oczyszczania wód. Elektronogram Pseudomonas aeruginosa na jednym biegunie ma on witkę. Powiększenie 24 tys. razy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *