Trzy gatunki Laminaria

Trzy gatunki Laminaria z wybrzeża Morza Północnego: L. saccharina, digitata i hyper- borea dostarczają kwasu alginowego. Fotografia z wyspy Helgoland o alginianie propylenowo-glikolowym. który dodaje się do piwa, aby wzmóc jego pienistość. Roczna produkcja alginianów wynosi obecnie ok. 500 tys. ton w Europie głównym producentem jest RFN, chociaż surowiec do ich wyrobu musi sprowadzać ze Skandynawii i Wielkiej Brytanii.

Mniej wielostronne zastosowanie ma agar-agar, można go za to spotkać we wszystkich biologicznych, a zwłaszcza mikrobiologicznych laboratoriach świata. Agar-agar stanowi podstawowy składnik pożywek dla drobnoustrojów. W stanie gorącym – płynny, miesza się z wielką ilością pożywek, po ochłodzeniu przemienia się w galaretowatą, przezroczystą masę, którą powszechnie stosuje się do płytek Petriego, rurek skośnych czy w kolbach różnego kształtu. Nazwa agar-agar jest pochodzenia malaj- skiego i używa się jej od stuleci. Nazwą tą określa się substancję otrzymywaną ze ściany komórek krasnorostów-Acanthopeltis japonica w Japonii, Ahnfeltia plicata w ZSRR, rodzaju Gelidium w USA i in. Chemicznie jest on podobny do karagenu, ?dyż zawiera również poligalaktozę, tylko że cegiełki galaktozy łączą się tu ze sobą w inny sposób.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *