Różnica między zarodnikami bakterii i grzybów

Istnieje jednak zasadnicza różnica między zarodnikami bakterii i grzybów. Zarodniki grzybów są przeważnie wytwarzane w olbrzymich ilościach. Jeden okaz boro- wika w ciągu zaledwie kilku dni może wytworzyć miliardy zarodników. W przeciwieństwie do tego jedna komórka bakteryjna wytwarza przeważnie tylko jeden zarodnik, i to w bardzo skomplikowany sposób. Zresztą zarodniki bakterii nie służą ani do rozmnażania, ani tym bardziej do rozsiewania bakterii, ale przede wszystkim do przetrwania niekorzystnych warunków. Wynika stąd, że wytwarzanie zarodników nie stanowi absolutnej konieczności dla każdej komórki bakteryjnej jeśli jest pod dostatkiem pożywienia, wtedy bakterie dzielą się bez ograniczenia i nie ma mowy o tworzeniu zarodników. Staje się to konieczne dopiero wtedy, kiedy jest bardzo mało pokarmu, gdy zaistnieje niebezpieczeństwo wyschnięcia albo gdy nagromadzą się szkodliwe produkty przemiany materii.

Podczas gdy wszystkie inne bakterie i komórki wegetatywne form tworzących zarodniki giną po 10-minutowym podgrzaniu do 80°C, odporne na wysoką temperaturę zarodniki Bacillaceae znoszą to bez szkody, a niektóre nawet przeżywają wielogodzinne gotowanie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *