Robert Koch

Nazwa ta przystoi już raczej Ludwikowi Pasteurowi, chociaż właściwie był on chemikiem. Znajomość z drobnoustrojami zawarł dopiero wtedy, gdy pewien producent spirytusu zapytał go, gdzie leży przyczyna, że nie udaje mu się fermentacja cukru buraczanego i jak można by temu zaradzić. Pasteur odkrył najpierw drożdże, ów nadzwyczaj pożyteczny rodzaj drobnoustrojów, które przerabiają cukier na alkohol, a później bakterie, które z drożdżami konkurują i zamiast alkoholu wytwarzają kwas octowy.

Później, będąc u szczytu sławy, rzeczywiście stał się łowcą mikrobów i bezlitośnie ścigał wirusy niszczące hodowle jedwabników, zarazki wąglika oraz sprawców wścieklizny, on też wprowadził szczepienia ochronne.

Podobnie i Robert Koch zwalczał choroby, tropiąc ich sprawców i próbując ich unicestwiać. Jemu zawdzięczamy jednak również ogólnie dziś stosowaną metodę troskliwego oswajania, hodowania i rozmnażania drobnoustrojów (co prawda, przeważnie po to, aby je tym skuteczniej móc zniszczyć).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *