Prowitamina A

Warto zauważyć, że bakterie i wiele grzybów pobierają z zewnątrz materiał wyjściowy, tj. żywność, który przerabiają w podstawowej przemianie materii, wszystkie natomiast potrzebne do „aparatu dysymilacyjnego” enzymy i koenzymy same budują. A zatem grzyby mają w swym planie produkcyjnym także witaminy i dlatego biotech- niczne otrzymywanie wszystkich witamin z drobnoustrojów jest w zasadzie możliwe. Inna sprawa, czy metody biotechniczne są opłacalne albo czy nie ma innego, tańszego źródła witamin. Obecnie opłacalne jest mikrobiologiczne otrzymywanie właściwie tylko trzech witamin: witaminy A, względnie jej prekursora – prowitaminy A, oraz B., i Bl2. We wszystkie inne witaminy zaopatrujemy się z innych źródeł albo potrafimy je w pełni syntetyzować, jak np. witaminę C, czyli kwas askorbinowy.

Prowitamina A jest cząsteczką o kształcie długiego łańcucha, należy do grupy terpenów, można ją rozbić na dwie połowy i otrzymać w ten sposób cząsteczki witaminy A. Dlatego też praktycznie jest wytwarzać prowitaminę, która znana jest pod nazwą P-karotenu i ma wiele związków pokrewnych, np. a- i y- (alfa i gamma) karo- ten. Również ksantofiłe są ich dalekimi krewnymi. Są to naturalne żółte barwniki, które występują przede wszystkim w kwiatach i żółtku jaja. Łącznie określa się je jako karoteny albo karotenoidy charakterystyczne dla nich jest żółtoczerwone lub żółtozielone zabarwienie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *