Proces produkcyjny z zastosowaniem fermentacji zbiornikowej

Inaczej przebiega proces produkcyjny z zastosowaniem fermentacji zbiornikowej. W tym przypadku całą partię wina po ukończonej fermentacji wtórnej schładza się poniżej 0CC, dodaje likier, poddaje filtracji pod ciśnieniem C0.2 i rozlewa w butelki (w temperaturach ok. 0°C dwutlenek węgla prawie nie uchodzi z wina – z tych samych względów przechłodzone piwo nie musuje i nie daje piany!). Taka metoda produkcji win musujących jest bardzo prosta i przyczyniła się bardzo do obniżenia ich ceny – nie można jednak w tym przypadku deklarować fermentacji butelkowej.

Pośrednia metoda produkcji win musujących zachowuje proces fermentacji w butelkach. Wino takie przygotowuje się (przez dodatek cukru i drożdży) w dużych pojemnikach stalowych i rozlewa stąd do butelek, w których po zamknięciu przebiega fermentacja. Po ukończeniu fermentacji zawartość butelek po schłodzeniu przelewa się automatycznie pod ciśnieniem CO., do dużego pojemnika, tam doprawia likierem, i po filtracji przeprowadza rozlew do butelek.

Pośrednim asortymentem pomiędzy winami zwykłymi i musującymi są wina perliste, wykazujące w butelkach ciśnienie do 1,75 atm. Perliste może być zasadniczo każde wino, jeżeli fermentacja moszczu przebiega pod ciśnieniem C02 i wino to, nasycone dwutlenkiem węgla (po jednorazowej fermentacji), zostaje rozlane do butelek. Można także otrzymywać wina perliste w drodze fermentacji zbiornikowej, z tym że przez wprowadzenie niewielkich ilości cukru otrzymuje się także niewysokie ciśnienia C02.

Jedna odpowiedź na „Proces produkcyjny z zastosowaniem fermentacji zbiornikowej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *