Opisana tutaj metoda jednostopniowa

Nie wiemy jeszcze, z jakiego powodu hodowla drobnoustrojów (bo to, co powiedzieliśmy, odnosi się także odpowiednio do bakterii i grzybów) przechodzi w fazę stacjonarną, można jedynie stwierdzić, że odpowiedzialne są za to pewne substancje wydzielane przez żywe komórki (tzw. produkty przesączalne).

Opisana tutaj metoda jednostopniowa ma także pewne wady. Jeśli świeżą pożywkę zaszczepi się tylko nieznaczną liczbą komórek, to może się zdarzyć, że hodowla „nie ruszy”. Komórki „zgubią się” w płynie i pozornie umrą, jak gdyby z rozproszenia. Przyczyną tego są prawdopodobnie również produkty przesączalne. Nawet przy wystarczającej ilości komórek użytych do zaszczepienia, pożywka zawiera początkowo tylko nieliczne komórki w tej fazie każda taka komórka ma pod dostatkiem pożywki i światła. W fazie stacjonarnej, na odwrót – jest za dużo komórek, a za mało pożywki i powietrza, dlatego też maksymalne plony osiąga się tylko w części fazy logarytmicznej. Oczywiście nie jest to korzystne.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *