Najczęstsze kształty bakterii

Najczęstsze kształty bakterii: kuliste koki, proste, zakrzywione albo skręcone laseczki pozbawione rzęsek lub mające jedną albo więcej rzęsek rozkład tylko do kwasu mlekowego, względnie mlekowego i octowego. Nie jest to więc kompletna dysymilacja ani oddychanie, tylko fermentacja mlekowa, analogiczna do fermentacji alkoholowej drożdży. Lactobacillaceae są z zasady organizmami fermentującymi i beztlenowcami, nie wyklucza to jednak, że mogą żyć także w obecności tlenu, a nawet potrzebują niekiedy śladów tlenu, dlatego nazywamy je mikro- aerofilami. Brakuje im jednak wszystkich tych enzymów, przy udziale których organizmy aerobowe (tlenowce) przenoszą wodór substratowy na tlen powietrza i utleniają go do HaO. Tlen jako akceptor wodoru wypada zatem, na jego miejsce wchodzi kwas pirogronowy, który powstaje przy rozkładzie węglowodanów i następnie zostaje uwodorniony do kwasu mlekowego

CHgCOCOOH + H2 -> CHgCHOHCOOH kwas pirogronowy + wodór substratowy -kwas mlekowy. Jednakże samą tylko glukozą i laktozą bakterie kwasu mlekowego nie mogą żyć potrzebują one jeszcze szeregu witamin i aminokwasów, których same nie potrafią wytwarzać (jak to czyniły drożdże). W związku z tym nie znajdziemy ich ani w glebie, ani w wodzie, tylko

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *