Nagromadzenie tak niebezpiecznych sprawców chorób

Nagromadzenie tak niebezpiecznych sprawców chorób tuż obok „przyjaznych” bakterii kwasu mlekowego daje wiele do myślenia, i to tym bardziej, że w innych rodzinach znajdziemy sytuację zupełnie podobną. Czy nie narażamy się może na niebezpieczeństwo groźnych infekcji, wykorzystując technicznie pozornie nieszkodliwe streptokoki itp. ? Niebezpieczeństwo to nie jest tak wielkie. W mleku wprawdzie znajduje się Streptococcus saccharolactis, ale nie ma szczepów szkarlatyny z grupy Streptococcus pyogenes. Nie trzeba się także obawiać, że Streptococcus saccharolactis nagle zamieni się w pyogenes. A nawet gdyby tak było – nie możemy temu zapobiec. Na razie możemy jedynie sprawców chorób rozpoznawać i zwalczać, a do tego m. in. służą antybiotyki.

Jedna odpowiedź na „Nagromadzenie tak niebezpiecznych sprawców chorób

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *