LASECZKI – WOJNA BAKTERIOLOGICZNA I PRODUKCJA WITAMINY B12

W grupie tej znów spotykamy wielką różnorodność – z jednej strony sprawcy chorób, takich jak wąglik i tężec, oraz producenci bardzo mocnych toksyn, np. jadu kiełbasianego, z drugiej – „dobroczynne” bakterie, które wytwarzają antybiotyki, enzymy, witaminy, hormony i inne związki.

Kolejne etapy powstawania zarodników. W procesie wytwarzania zarodników u bakterii Daj- pierw zostaje wydzielona za pomocą przegrody (septum), a potem otoczona przez komórkę niewielka jej cząstka dopiero później następuje wytworzenie wielowarstwowych otoczek zarodnika

Wspólną cechą wszystkich laseczek jest zdolność wytwarzania zarodników, czyli endospor. Pozostałe bakterie (z nielicznymi wyjątkami) nie potrafią tworzyć zarodników. Zarodniki bakteryjny, podobnie jak zarodniki wyższych grzybów i Streptomycetes, są to komórki okryte szczególnie wytrzymałą ścianą, zawierające tak mało wody, że z trudem tylko mogą zachodzić w nich procesy przemiany materii. Dlatego zarodniki są nadzwyczaj odporne na ogrzewanie i wysuszenie, mogą przetrwać ponad 100 lat w stanie „pozornej śmierci”, a potem, w sprzyjających warunkach zewnętrznych, znów wykiełkować („zbudzić się do życia”).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *