Kwas alginowy

Kwas alginowy w ilości 12 do 3’5% występuje w ścianach komórkowych wielu glonów morskich, przede wszystkim z rodzaju Laminaria. Cząsteczki kwasu alginowego są wydłużone i składają się z uszeregowanych jednostek-kwasu marmurowego. Ich ciężar cząsteczkowy waha się od 14 tys. do 240 tys. W związku z obecnością grup kwasowych może kwas alginowy występować w postaci soli wapnia, magnezu i sodu – alginianów. Grupy kwasowe mogą także wchodzić w wiązania estrowe i eterowe. Kwas alginowy i alginiany są ważnym surowcem dla przemysłu. Łatwo pęcznieją, są rozpuszczalne w wodzie (można je uczynić nierozpuszczalnymi), dobrze przylegają, stabilizują mieszaniny różnych substancji, stabilizują koloidy, emulsje i zawiesiny, tworzą galarety itd., czemu zawdzięczają swe wielorakie zastosowania. Przemysł tekstylny używa ich do past drukarskich, z alginianów można produkować sztuczne włókna i tkać je (sztuczny jedwab i sieci maskujące z alginianów stosowano już podczas II wojny światowej) przy produkcji papieru alginiany podnoszą jego miękkość i połysk oraz ułatwiają sklejanie można z nich również produkować folie podobne do pergaminu. W przemyśle materiałów budowlanych dodaje się je do mas bitumicznych i betonowych dla nadania śliskości. Są one nieodzowne przy produkcji galaretek (żeli) kosmetycznych, wchodzą w skład maści – jako podstawowy składnik, dodaje się je również do emulsji, pastylek do kąpieli, past do zębów itd. Posługuje się nimi także technologia środków spożywczych, np. przy produkcji osłonek do wędlin, do wyrobu lodów i kremów poprawiają jakość wypieków, używa się ich do stabilizacji pian jajowych i musów owocowych, produkuje się z nich nawet sztuczne wiśnie w celach dekoracyjnych.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *