KRWAWIĄCE HOSTJR

Następną rodziną są Enterobacteriaceae. Sama nazwa wskazuje, że żyją one w przewodzie pokarmowym człowieka i ssaków (gr. enteron = jelito). Nie dotyczy to jednak wszystkich członków tej rodziny, np. Aerobacter żyje w glebie. Z drugiej strony, w jelicie żyją streptokoki i inni przedstawiciele bakterii kwasu mlekowego, których przecież nie zaliczamy do Enterobacteriaceae. Dla obu rodzin wspólne jest tylko to, że wywołują fermentację, mają kształt pałeczek i nie wytwarzają zarodników. Ale Enterobacteriaceae są Gram-ujemne, poruszają się przy pomocy licznych rzęsek, które znajdują się na całej powierzchni komórki bakteryjnej (urzęsienie typu peri- trichalnego). Przerabiają łatwo i chętnie różne cukry, wytwarzając kwas mlekowy, octowy i mrówkowy. Dwa ostatnie kwasy powstają zresztą wspólnie z kwasu piro- gronowego.

Mówi się, że Enterobacteriaceae wywołują „mieszaną fermentację kwasową” lub „fermentację kwasu mrówkowego”, ponieważ właśnie ten kwas powstaje jako charakterystyczny produkt ich fermentacji. Formy wywołujące wytwarzanie gazów {Aerobacter!) rozkładają kwas mrówkowy jeszcze dalej – aż do dwutlenku węgla i wodoru cząsteczkowego:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *