Japońska saké z ryżu

Japońska saké z ryżu (Saccharomyces sake i in.), nazywana wprawdzie winem ryżowym, jest jednak właściwie napojem w typie piwa.

Wino, powszechnie uważane za najszlachetniejszy napój, powstaje podobnie jak piwo w drodze fermentacji alkoholowej. Czynnikiem fermentacji są i tutaj drożdże, tym razem Saccharomyces cerevisiae var. ellipsoidens (zwane Saccharomyces vini), po fermentacji alkoholowej następuje jednak jeszcze fermentacja mlekowa przebiegająca pod działaniem bakterii. W procesie produkcji wina udział biorą zatem drożdże eukarionty) i bakterie (prokarionty).

Surowcem wyjściowym w produkcji wina są, zgodnie z ustawodawstwem żywnościowym, winogrona, tzn. owoce winorośli właściwej (Vitis vinifera). Dojrzałe winogrona mają smak słodko-kwaskowy, zawierają bowiem cukier i pewne ilości kwasów organicznych. Dzięki zawartości cukru winogrona są surowcem nie wymagającym scukrzenia. Winogrona poddaje się rozdrobnieniu, a otrzymaną miazgę tłoczy się w celu wydobycia soku (moszczu). Pozostałością po tłoczeniu są wytłoki, składające się z szypułek, nasion i skórek winogron.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *