HCOOH -> CO,-| H,,

Mogą one też oddychać tlenem zamiast przeprowadzać beztlenową fermentację, a tego bakterie kwasu mlekowego nie potrafią, ponieważ nie mają niezbędnych enzymów oddechowych, np. cytochromu.

Enterobacteriaceae wydzielają bardzo różnorodne produkty przemiany materii, które jednak z punktu widzenia potrzeb techniki są absolutnie nieprzydatne. Mimo to nie możemy tych bakterii całkowicie pominąć, ponieważ wiele ich przedstawicieli ma silne właściwości chorobotwórcze:

Salmonella typhi, paratyphi i typhimurium – wywołują tyfus, parytyfus, biegunkę i in. Dostają się do organizmu z pokarmem. Substancje uwolnione z powierzchni bakterii – lipopolisacharydy drażnią lub niszczą śluzówkę żołądka lub jelit Shigella dysenteriae – wywołuje czerwonkę bakteryjną

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *