Farma sałaty morskiej

Farma sałaty morskiej na wybrzeżu japońskim. Zbiór sałaty morskiej w Japonii. Tak przyrządza się i podaje w Japonii sałatę z glonów – kapusty morskiej pokryć zapotrzebowania. Hodowle glonu Porphyra, zajmujące wiele tysięcy metrów kwadratowych powierzchni uprawnej, stały się ważną gałęzią przemysłu. Podobnie przedstawia się sprawa brunatnie (produkty o nazwie Kombu i Wakame) oraz zielenic (produkty Aonori). Z chińskich restauracji weszły one również do naszych jadłospisów.

Wartość odżywcza takiej sałaty jest oczywiście niewielka, ponieważ jej białka są trudno przyswajalne z powodu nie uszkodzonych ścian komórkowych. Mimo to mają one w Azji Wschodniej stały zbyt. W samej tylko Japonii roczne ich spożycie wynosi ok. 2,5 min ton (świeżej wagi).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *