BIOTECHNIK NIE INTERESUJE SIĘ BOROWIKAMI

Biotechnik nie ceni zbytnio naszych grzybów jadalnych. Pieczarki, kurki i boro- wiki mają wprawdzie swój urok dla, smakoszy, ale nie mogą stanowić podstawowego pokarmu, gdyż zawierają bardzo niski procent białka, i to o niewielkiej wartości biologicznej, a co więcej – trudno dostępnego, ponieważ ściany komórek grzybów są niestrawne. Ze względu na zawartość białka glony są cenniejsze i łatwiej je hodować spośród wszystkich grzybów szlachetnych jedynie pieczarki nadają się do masowej uprawy, wszystkie inne zaś grzyby oparły się próbom hodowli. Należą do nich także trufle – grzyby jadalne rosnące pod ziemią, których wciąż jeszcze trzeba mozolnie szukać, nieraz nawet używają w tym celu specjalnie tresowanych świń. Dlatego też trufle są takie drogie.

Biotechnika interesują w pierwszym rzędzie pleśnie, rosnące np. na czerstwym chlebie albo starym serze, oraz drożdże (to także grzyby). Na martwym liściu rozwija się grzybnia, składająca się z licznych, wielokrotnie rozgałęzionych strzępków

Coprmus, grzyb podstawczak, wyhodowany w szklanej szalce. Łatwo można rozpoznać białawą splątaną grzybnię, z której wyrastają owocniki („kapelusze”)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *