Biologiczna wartość białka planktonu

Biologiczna wartość białka planktonu nie przedstawia się źle. Jeżeli wartość jaja kurzego przyjmiemy jako równą 100 (w przypadku gdy ogólne zapotrzebowanie azotu przez organizm ludzki pokrywane jest białkiem pełnego jaja – tzw. norma pełnego jaja), to dla białka planktonu wynosi ona 81%, dla koncentratu białka rybiego 83% (tuńczyk) i dla białka sojowego 84%. Powinniśmy rzeczywiście wyciągnąć z tych danych wniosek, że korzystniej byłoby produkować białko glonów, niż drogą okrężną przez łańcuch pokarmowy otrzymywać z niego 1/10 000 w postaci rybiego białka.

Za zielonymi glonami przemawiają jeszcze dalsze-fakty. Podwajają one swą biomasę, a więc także białko, znacznie szybciej niż inni producenci białek, w czasie od 6 godzin do 2 dni, podczas gdy u traw potrzeba na to 1-2 tygodni, u kury 3-4 tygodni, u świni 4-6 tygodni. Nic też dziwnego, że także wskaźniki ich produkcji z powierzchni znacznie korzystniej się przedstawiają, np. z 1 ha powierzchni użytkowej (gleby lub powierzchni wody) uzyskuje się rocznie 0,4 do 0,8 t białka pszenicy albo 1,8 do 2,5 t białek soi, albo 14-16 t białek glonów.

Nie trzeba jednak zapominać, że planktonowe bogactwo mórz ma również ujemne strony. Rośnie ono nie w strefach głodu, ale musi się je z wielkim nakładem pracy wydobywać z pełnego morza w dużych szerokościach geograficznych

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *