BIAŁKO Z ROPY NAFTOWEJ

Omawiając produkcję alkoholu (spirytusu), wspominaliśmy, że jej pozostałość, tzw. braha, składa się głównie z komórek drożdży i stanowi wartościową paszę dla bydła. Już dawno nasunęło to myśl, czy wobec niedostatku białka na świecie nie powinno się „zaangażować” drożdży do jego produkcji.

Analiza „suchych drożdży3’, hodowanych na melasie, dostarcza interesujących danych: zawierają one aż do 57% białka, 5% fosforanów, 8% tłuszczy, do tego znaczne ilości ważnych witamin Bj i B2, kwas pantotenowy, amid kwasu nikotynowego i wiele innych. Także jakościowo jest to białko wysokowartościowe, jego wartość biologiczna (przeliczona na standard jajowy) wynosi 82%. Jako pokarm dla ludzi wymagałoby jeszcze dodatkowego oczyszczania, dlatego na razie nie stanowi żadnej konkurencji dla białka z glonów, ale jako pasza dla intensyfikacji gospodarki hodowlanej byłoby bardzo pożądane.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *