Kategoria Witryny

Rekomendujemy

Białko glonów

Białko glonów, charakteryzujące się w porównaniu z białkiem pełnego jaja kurzego wskaźnikiem 81%, uchodzi za wysokowartościowe białko. Kompozycja 39% białka pełnego jaja i 61% białka Scenedesmus przewyższa nawet białkową wartość pełnego jaja kurzego o 10%. Również w klinikach uzyskano dobre wyniki podając to białko pacjentom, zwłaszcza cierpiącym na ostry’ niedobór białka.

Najważniejszą sprawą jest zlikwidowanie niedoboru białka u głodujących ludzi, a to jest rzeczywiście możliwe. Jedna porcja jarzyny, przyrządzona z 50 g suchego Scenedesmus, zawiera tyle samo białka co kotlet wieprzowy o ciężarze 150g, tj. ok. 28 g białka, a 100 g sproszkowanego Scenedesmus, które można pobrać także w postaci drażetek, pokrywa dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na białko

– 1 witaminy. 100 g sproszkowanych glonów można wyprodukować w ciągu dnia na powierzchni użytkowej mierzącej zaledwie 10 m2, a koszt ich w Europie Środkowej wynosi ok. 50 fenigów (RFN)- W wielkich hodowlach podzwrotnikowych może być nawet niższy, rzędu 8-10 fenigów. Przedstawiając to mniej statystycznie, przytoczymy wypowiedź inżyniera kierującego w Treboniu zakładem o powierzchni tylko 200 m2, który zapytany o wysokość plonów odpowiedział: „uzyskujemy codziennie około pół świni”. Przy pięciu miesiącach pracy rocznie zawsze to będzie 75 „świń”. Kto byłby w stanie na łące o powierzchni 200 m2 utuczyć w ciągu roku choćby tylko jedną świnię?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *