BAKTERIE

Czytelnicy nieuprzedzeni, nie wyspecjalizowani w biologii ani biotechnice, podchodzą do glonów przeważnie z obojętnością. Może w odniesieniu do grzybów wykazują pewne zainteresowanie, natomiast hasło „bakterie” z reguły wzbudza w nich nieprzyjemne uczucia, jak obawę, strach, odrazę. Kojarzenie bakterii z chorobami, wspaniały rozwój antybiotyków, czyli zabójców bakterii, wyobrażenie, że bakterie należy tępić (zob. książkę Łowcy mikrobów), jest u wielu ludzi tak zakorzenione, iż prawie automatycznie zjawia się emocjonalnie uwarunkowana reakcja obronna. Jest to zupełnie zrozumiałe, ale gdy emocje miną, warto przejść do trzeźwego zastanowienia.

Obojętność w stosunku do glonów ustąpi prawdopodobnie wówczas miejsca życzliwemu zainteresowaniu, a może nawet zrozumieniu, że są one niezbędne. Grzyby – jeszcze bardziej wielostronne niż glony – okazały się, jak już widzieliśmy, ważnymi partnerami w technice i medycynie. W tym rozdziale spróbujemy z kolei wyjaśnić rolę bakterii w przyrodzie i w nowoczesnej gospodarce, a właściwie cały, olbrzymi pakiet ról, które te organizmy odgrywają. Postaramy się odejść od jednostronności „łowców mikrobów” i przedstawić zarówno dobre, jak i złe cechy bakterii.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *