BAKTERIE KWASU MLEKOWEGO

Przegląd grupy Eubacteńa, czyli bakterii właściwych, zaczniemy od bakterii kwasu mlekowego. Poznaliśmy je już nieco przy omawianiu sera camembert i wina. Należą one do rodziny Lactobacillaceae (zakończenie łacińskie aceae oznacza zawsze rodzinę, chociaż zasada ta jest dość luźno stosowana. Nieraz jakaś grupa, która wcześniej sama była zaliczana do rodziny, później zostaje podzielona na liczne rodziny).

Przedstawiciele tej rodziny mają kształt kulisty (np. Streptococcus) albo pa- łeczkowaty (np. Lactobacillus) są nieruchome (z wyjątkami) i nie tworzą zarodników (też z wyjątkami). Jeśli chodzi o przemianę materii, to jako prawdziwe organizmy heterotroficzne pod względem węgla, Lactobacillaceae potrzebują zredukowanych jego związków, takich jak glukoza czy laktoza (czyli cukier mlekowy), oraz oczywiście źródła azotu i soli mineralnych. W przeciwieństwie do glonów i grzybów nie potrafią pokarmów całkowicie utleniać aż do C02 i H20 („zmineralizować”), doprowadzają

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *